Søg i denne blog

lørdag den 14. februar 2015

Kyndelmisse

Kyndelmisse er en dejlig tradition, som jeg har genoptaget i min familie. Vi mødes og er aktive med vinterarbejde i haven, fælder træer, laver brænde, tænder bål. Inde ved brændeovnen spiser vi pandekager med æblesirup, ruller vokslys og synger kyndelmissesange. 



Men hvad er kyndelmisse? 
Det er d. 2. februar, der indtil 1770 var en helligdag i Danmark. Den har i gammel tid været en mærkedag for bønderne, der denne dag blev kaldt sammen af oldermanden, der tudede i hornet som signal til at mødes. Bønderne mødtes for at hjælpe hinanden med at få foderet til at strække indtil græsset igen begyndte at gro så dyrene kunne komme ud og æde græs. En´ bonde havde måske haft god roehøst og kunne derfor bytte med en bonde, der havde meget hø tilovers, men ingen roer. 
Denne afhængighed bandt landsbysamfundet sammen i gamle dage, man havde brug for hinanden.


Kirken tog dagen til sig som en lysfest. Alle lys der skulle bruges i løbet af året blev indviet og kyndelmisselys var gode, at tænde í tordenvejr og kunne holde onde ånder væk. Interessant som tidligere tiders trolddom eller heksekunst skinder igennem under katolicismen netop det, der gjorde de stakkels præster så bange for hekse, hvorfor mange kloge koner blev brændt på bålet. Min yndlingsbog der beskriver konflikten mellem katolicismen på den ene side og trolddom eller kloge koner/mænd på den anden siden er børnebogen "Heksefeber" skrevet af Leif Esben Andersen, en helt igennem gribende bog, så følsomt og vidende skrevet.

Kyndelmisse der betyder fakkel kandelaberlys fra latin missa candelarum dvs. lysenes messe, blev på gammel jysk blev til Kjørmes eller Kjærmessedag. I sangen "Det er hvidt herude" slutter sidste vers med " -- og så kom Kjørmes Knud". Knud er ikke navnet Knud, men vinteren der holder os fast i sin hårde knude altså frosten.
Vi er så vant til i dag at få sikre vejrprognoser. Fra de satellitter, der kredser rundt om jorden sendes informationer om tryk og temperatur de data behandles af super computere til at kunne forudsige vejret.  I gamle dage tog man kyndelmissedag varsler for at kunne forudsige, hvornår man slap ud af vinterens hårde knude. 
Flere af varslerne var fuld af dejlig humor.

Fx. Hvis det blæser så stærkt på kyndelmisse, at 18 kællinger ikke kan holde på en til, så bliver det tidlig forår.
En lille snemand i mangel af bedre lavet af bivoks.

Men hvor bliver vinteren af i år? 1. juledag vågnede vi op til nyfalden sne, og en efter en vågnede, så ud af vinduet og udbrød et " neeej se, hvor er det smukt". Sne og is er vidunderligt, selvom det er besværligt for trafikken.




Billederne her er taget i 2011, havet er frosset til og solen står lavt. Smuk og dejlig tur med børnebørn.

Kyndelmissesange
Det er hvidt herude  


Sneflokke kommer vrimlende   


 I sne står urt og busk i skju


 Vor sol er blevet kold 


 Spurven sidder stum bag kvist


2 kommentarer:

  1. Wow, sikke nogle flotte vokslys! :D

    SvarSlet
  2. Ja, de blev rigtig fine, godt samarbejde mellem dig og Hans Kristian. Tak for herlig eftermiddag.:-)

    SvarSlet