Søg i denne blog

søndag den 22. februar 2015

Befri åen

Lykkedalåen
Her på Lykkedal er en å for omkring 20 siden blevet befriet. 
Åen er åbnet fra sit drænrør i den øverste ende af marken og har selv fundet vej ned over marken og er ført tilbage til sit drænrør i det nederste hjørne af marken.
Gad vist hvor mange åer, der rundt om i Danmark sådan er lagt i drænrør???
Det synd og skam al den stund at en å er leveplads for rigtig mange af Danmarks vilde dyr, plus at åen giver vidunderlige oplevelser for mennesker.
Lyt med her til den dejlige lyd af rislende vand.



Igennem årene er Lykkedalåen blevet passet og plejet så den ikke stopper til og finder andre veje. Men i en lang periode er den ikke blevet passet, vandet begyndte at flyde over steder, hvor det var til gene, så jeg åbnede for drænrøret i øverste hjørne, så vandet kunne løbe væk gemmen drænet.

Men så gik mine drenge her ved kyndelmisse i gang med spade, skovl og motorsav og fik styr på åen igen, så nu risler den smukt i sit fald ned over marken, det er en lyd der har en positiv indvirken på mennesker, sjælen falder til hvile ved lyden.
Åen kommer fra Gammelsø, der ligger en lille kilometer væk, Klaus min salig mand byggede for omkring 20 år siden en portal til åen, der hvor den blev budt velkommen igen på jordens overflade, se med på videoen herunder, jeg viser først et godt stykke af åen, og ender oppe, hvor åen bydes velkommen til Lykkedal. Der ligger meget træ efter drengenes anstrengelser, meget af det skal skæres til brænde, men det er også vigtigt at lade træ ligge til svampe og bakterier jo mere råddent træ jo flere fødekilder til fugle.

Jeg googlede  for at finde lidt om nedgravede vandløb og stødte såmænd ind i Foreningen "Befri Københavns åer" som er på facebook se HER.
Så det er ikke kun på landet at åer af hensyn til landbrugsland er gemt under jorden. I byer er åerne gemt i rør af hensyn til veje, parkeringspladser osv. 
På på DKNYT fandt jeg en artikel fra april 2011 der fortæller om deres planer med at genskabe 9000 km vandløb.Læs HER 

Hvad tænker vi mennesker på ? Hvor skal dyrene være? Og hvor skal menneske nyde naturen? Når vi brokker os over at elefanten, næsehornet og tigeren er tæt på udryddelse, så skal vi da lige huske på, at vi selv har trængt den danske natur så meget op i en krog, at haren i dag er på listen over truede dyrearter.

Lykkedalåen ender sit overjordiske liv her se med.




1 kommentar: